Marija Brūvele (Mary)
Krūms vidēja auguma, ērkšķu ļoti maz. Ērkšķu vidējais skaits uz 10 cm dzinuma garuma ir 1,2. Augļi blīvās augļkopās, gaiši oranži, 100 augļu masa 50 – 80 g*. Latvijā nogatavojas septembra sākumā, to novākšanas periods ir 3 nedēļas. Salīdzinoši izturīga pret vadaudu mikozi un pumpuru bakteriozi **. Augļus izmanto gan sulas ieguvei, gan eļļas ražošanai. Saldētu augļu atrāvuma indekss ir 71 ***. Komerciālos dārzos visvairāk audzētā šķirne.
* Augļu masa ir atkarīga no ūdens un barības vielu pietiekamības.
** Smiltsērkšķu izturība pret vadaudu mikozi Verticillium dahliae un pumpuru bakteriozi Stygmina sp., Pseudomonas sp. lielā mērā ir atkarīga no šķirnes piemērotības klimatam un no audzēšanas apstākļiem.
*** Saldētu augļu atrāvuma indekss norāda, cik procenti augļu nobirst no atlapota zara, kas sasaldēts līdz -25°C un nomests no 1 m augstuma uz masīva metāla virsmas. Tas ir būtisks rādītājs, atdalot augļus no sasaldētiem zariem. Jo lielāks indekss, jo tehniski vieglāk attīrīt augļus.
Tatjana
Krūms neliela auguma, ērkšķu maz. Ērkšķu vidējais skaits uz 10 cm dzinuma garuma ir 2,1. Augļi blīvās augļkopās, tumši oranži, 100 augļu masa 50 – 90 g,* Latvijā nogatavojas augusta beigās, to novākšanas periods ir 2 nedēļas. Salīdzinoši izturīga pret vadaudu mikozi un pumpuru bakteriozi.** Augļus izmanto gan sulas ieguvei, gan eļļas ražošanai. Augļos ir augsts vērtīgās mīkstuma eļļas saturs – 5%. Saldētu augļu atrāvuma indekss ir 96.***
* Augļu masa ir atkarīga no ūdens un barības vielu pietiekamības.
** Smiltsērkšķu izturība pret vadaudu mikozi Verticillium dahliae un pumpuru bakteriozi Stygmina sp., Pseudomonas sp. lielā mērā ir atkarīga no šķirnes piemērotības klimatam un no audzēšanas apstākļiem.
*** Saldētu augļu atrāvuma indekss norāda, cik procenti augļu nobirst no atlapota zara, kas sasaldēts līdz -25°C un nomests no 1 m augstuma uz masīva metāla virsmas. Tas ir būtisks rādītājs, atdalot augļus no sasaldētiem zariem. Jo lielāks indekss, jo tehniski vieglāk attīrīt augļus.
Botanicheskaya Ljubitelskaya
Krūms vidēja auguma, ērkšķu maz. Ērkšķu vidējais skaits uz 10 cm dzinuma garuma ir 2,3. Augļi blīvās augļkopās, tumši dzelteni, 100 augļu masa 60 – 110 g*. Latvijā nogatavojas augusta beigās, to novākšanas periods ir divas nedēļas. Salīdzinoši izturīga pret vadaudu mikozi un pumpuru bakteriozi.** Augļi ļoti sulīgi, tos izmanto sulas ieguvei, eļļas saturs augļos ir neliels. Saldētu augļu atrāvuma indekss ir 90.***
* Augļu masa ir atkarīga no ūdens un barības vielu pietiekamības.
** Smiltsērkšķu izturība pret vadaudu mikozi Verticillium dahliae un pumpuru bakteriozi Stygmina sp., Pseudomonas sp. lielā mērā ir atkarīga no šķirnes piemērotības klimatam un no audzēšanas apstākļiem.
*** Saldētu augļu atrāvuma indekss norāda, cik procenti augļu nobirst no atlapota zara, kas sasaldēts līdz -25°C un nomests no 1 m augstuma uz masīva metāla virsmas. Tas ir būtisks rādītājs, atdalot augļus no sasaldētiem zariem. Jo lielāks indekss, jo tehniski vieglāk attīrīt augļus.
Eva
Krūms vidēja auguma, dzinumiem raksturīga sarkanbrūna krāsa. Ērkšķu maz, to vidējais skaits uz 10 cm dzinuma garuma ir 2,4. Augļi uz dzinumiem novietoti skrajāk, nekā citām šķirnēm, kas atvieglo to plūkšanu ar pirkstiem, taču nedaudz samazina krūmu kopējo ražību. Augļi tumši dzelteni, ļoti lieli, 100 augļu masa 70 – 120 g. Latvijā tos novāc septembra beigās. Vēlu vāktiem augļiem ir rekordaugsts šķīstošās saharozes saturs –120Bx, kas ļauj tos izmantot desertam. Šķirnei ir Ziemeļu gēni, kas nosaka tās spēju augt un ražot auksta klimata reģionos. Šķirnei ir izcila izturība pret slimībām, kopš 2003. gada Latvijā nav reģistrēti slimību simptomi.
Lord
Vīrišķā dzimuma apputeksnētājs. Augsts krūms ar gaiši pelēkiem, cietiem dzinumiem un salīdzinoši šauru vainagu. Augsta (85%) putekšņu dīdzība. Ziedēšanas laiks garš, vidēji 10 dienas, kas labi pārsedzas ar augstākminēto sievišķo šķirņu ziedēšanas laikiem, arī ar agri ziedošo ‘Evu’. Salīdzinoši izturīgs pret vadaudu mikozi un pumpuru bakteriozi.