Piemājas dārzu īpašniekiem

Piemājas dārzu īpašniekiem:

  • Iegādājieties stādus tikai pie zināmiem un profesionāliem pārdevējiem. Uzklausiet viņu padomus.
  • Smiltsērkšķu lapas ļoti mīl sauli, stādiet tos tikai atklātās vietās.
  • Smiltsērkšķu saknes mīl gaisu un mitrumu. Stādiet tos irdenās augsnēs, kas ir mēreni mitras un labi drenētas. Derēs mālsmilts, viegls smilšmāls, oļainas un grantainas augsnes līdzenā reljefā. Nederēs beznoteces ieplakas un pauguru virsotnes, smags māls, blīva un putekļaina smilts, kūdra.
  • Pirms stādīšanas apgrieziet stādiem dzinumu galotnes par 1/3 no to garuma. Jo vairāk apcirstas saknes, jo vairāk jāsaīsina dzinumi. Jo ātrāk pēc stādu iegādes to izdarīsiet, jo labāk. Tas attiecas tikai uz kailsakņu stādiem, podotos var neapgriezt.
  • Mēslošanas nepieciešamība ir atkarīga no augsnes auglības. Parasti stādīšanas gadā vienam augam pietiek ar 150 g kompleksā minerālmēslojuma. Turpmākajos gados virsmēslojuma devu pakāpeniski palielina līdz 300 g, mēslojumu maija sākumā vienmērīgi izkaisot zem krūma vainaga.
  • Ja nav pilnīgas pārliecības, ka starta mēslojums nesaskarsies ar saknēm, neberiet to stāda bedrītē, bet izkliedējiet uz augsnes virsmas. Iespējams, ka būs nelieli barības vielu zudumi, iztvaikojot slāpeklim, taču auga saknes būs pasargātas no ķīmiskiem apdegumiem.
  • Sargiet iestādītos krūmiņus no sausuma un nezālēm, īpaši pirmajā gadā pēc iestādīšanas. Apdobei vismaz 50 cm diametrā jābūt izravētai, irdenai un mitrai.
  • Jārēķinās ar to, ka smiltsērkšķi, sākot ar trešo gadu, bagātīgi „dzen” sakņu atvases. Piemājas dārzos un zālienos tas var traucēt.
  • Ja neplānojiet nogriezt augļus kopā ar zariem, bet plūkt ar pirkstiem, tad labākā šķirnes izvēle ir ‘Eva’, kurai augļi ir ļoti prāvi un izvietoti skrajāk, nekā citām šķirnēm, tie arī ir salīdzinoši saldāki.
  • Ja mēģināsiet augļu notraukšanai no zariem izmantot nažus, āķus, cilpas u.tml. instrumentus, pārliecinieties, vai tie nebojā zaru mizu. Droši ir tikai tādi rīki, kas noplūc atsevišķus augļus, nevis nogriež visu augļkopu, atstājot uz zara vaļēju rētu.